Races rijden

Als je eenmaal het RC virus hebt zal er ook een tijd komen dat je je wilt meten met andere rijders. Op de Raco2000 worden in het zomerseizoen pistoncup wedstrijden ge-organiseerd op het onroad en offroad circuit. Dit zijn clubraces die 3 x per jaar worden gereden. In het winterseizoen wordt er binnen in de kantine gereden met de mini-z.

Zie voor deze events de kalender.

Wil je meedoen aan meer races kan je kijken waar nationale races gereden worden, voorbeelden zijn:

  • NK (www.nomac.nl)
  • BL-Cup (www.bl-cup.nl) offroad electro 1:8
  • Buggycup (www.buggycup.nl) offroad nitro 1:8

De meeste races worden geregistreerd bij MyRcm dus op www.myrcm.ch kan je kijken welke wedstrijden eraan komen.

Wat heb je nodig om mee te doen ?

Je auto zal moeten voldoen aan de regels dus kijk in welke klasse je auto valt en doe een snelle check. Voor de telling van je auto is een transponder nodig in je auto. Deze zijn te leen bij de raco maar ga je vaker racen is een eigen transponder handig, een MyLaps transponder is de transponder die gebruikt wordt op alle RC circuits in Nederland. (www.mylaps.com).

Vroeger werd er gereden met 40 Mhz of 20 Mhz zenders en was het belangrijk dat niemand op dezelfe frequentie reedt, dus had iedereen een aantal kristallen met verschillende frequenties bij zodat we elkaar niet in de weg zaten. Tegenwoordig met 2.4 GHz zenders is dat niet meer nodig, maar mocht je een oud type zender hebben met kristallen, meld dat even bij de wedstrijdleiding.

Rijdt je mee in een elektro klasse dan is een LiPo laadzak nodig tijdens het laden, deze beschermt de omgeving mocht je LiPO besluiten om wat warmer te worden als de bedoeling is.

Baaninzetten

Tijdens een race is er ook baaninzet nodig, dit zijn rijders die een auto weer in de baan zetten als hij buiten de baan is gegaan of als hij op zijn kop ligt. Dit zijn bijna altijd rijders van de voorgaande heat, dus je rijdt een heat, en als je daarmee klaar bent ga je baan inzetten bij de volgende heat. Meestal wordt tijdens finales een andere systeem gehanteerd (inzetten voordat je je finale rijdt) dus let even op het tijdschema waar dit meestal wel genoteerd is.

Race formaat

Een race bestaat meestal uit een aantal kwalificatie’s (vaak 3) die bepalen in welke finale (1/4,1/8 of A-B-C finale) je geplaatst wordt. In een kwalificatie probeer je zoveel mogelijk ronden te rijden in een bepaalde tijd (afhankelijk van de klasse 5 of 8 minuten). Een snelle ronde is leuk maar een goede kwalificatie bestaat uit constant een goede ronde neerzetten, 1 snelle ronde met daarna 8 x de bocht uit vliegen zal je nooit een goede kwalificatie brengen, probeer een constant snel tempo te rijden. De kwalificatie’s worden meestal in de ochtend gereden waarna in de middag de finale’s worden gereden.

Finale’s

Er zijn 2 soorten finale systemen, je hebt de A-B-C finales waar je ingedeeld wordt na de kwalificatie en waar je dan meestal 3 finales rijdt.

De andere soort is het kerstboom systeem, je wordt in de halve (1/2), kwart  (1/4) of achste(1/8) finale ingedeeld naar aanleiding van je kwalificatie. De finales starten met de laagste finales, bijvoorbeeld de 1/8 finale. Als je dan bij de eerste 3 zit in die finale klim je door naar de volgdende, de 1/4 finale in dit geval. Ook daar kan je weer door klimmen naar de halve finale en de top van de halve finale rijdt de finale.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑